Меркел – най-популярна, Путин – на последно място
Меркел – най-популярна, Путин – на последно място / netinfo

Обявени бяха резултатите от социологическа анкета, проведена от Международния институт Харис сред гражданите на ЕС и САЩ.

Мнозинството от анкетираните са избрали за най-добър световен лидер германският канцлер Ангела Меркел. По-лоши са показателите на американския президент Джордж Буш. Заедно с него в тройката на най-непопулярните световни лидери са Махмуд Ахмадинеджад и Владимир Путин.

Анкетата сочи, че начело сред най-лошите политици в света е президентът на САЩ Джордж Буш – не го обичат 56 % от анкетираните в САЩ, 87 % във Франция и Германия и 88 % в Испания. Заедно с него в тройката на най-непопулярните световни лидери са президентите на Иран Махмуд Ахмадинеджад и на Русия Владимир Путин, пише вестник “Комерсант”.

Най-много привърженици на Запад Путин има в Германия – 21 % и в САЩ – 18 %. Рейтингът на популярност на иранския лидер в САЩ е само 6 %, а в Европа е още по-нисък. Владимир Путин отстъпва дори на президента на Венецуела Уго Чавес, към когото се отнасят много по-добре в цяла Европа, освен в Испания.

Неочаквани се оказаха резултатите от анкетата за най-добри световни лидери. Начело е Ангела Меркел – симпатизират й мнозинството италианци – 61 %, испанци – 60 %, французи – 57 % и германци – 51 %. При това отрицателният й рейтинг е изключително нисък. При анкетата е избрано и главното събитие за 2006 г. за европейците и жителите на САЩ най-важното събитие през отминаващата година е лятната война в Ливан между израелската армия и движението “Хизбула”.

На първо място са я поставили мнозинство французи – 22 %, италианци – 18 %, испанци – 20 %. В Германия и Великобритания на първо място се оказа присъединяването на Северна Корея към клуба на ядрените държави /20 % и съответно 19 %/. 27 % от анкетираните в САЩ са посочили за основно международно събитие поражението на Републиканската партия на изборите за Конгреса, също толкова са посочили ядрените изпитания в Северна Корея.