Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци
Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува страните в Европа, които казват, че няма да приемат мюсюлмански бежанци. В интервю за обществената телевизия А Ер Де тя изрази надежда, че страните от ЕС ще постигнат съгласие по най-трудните въпроси, свързани с мигрантската криза, един от които е как по-справедливо да бъдат разпределени кандидатите за убежище сред 28-те членове на съюза, предаде Асошиейтед прес.

Германският вицеканцлер критикува оптимизма на Меркел за миграцията

Меркел направи днешния коментар почти година след решението си да позволи на стотици хиляди мигранти, блокирани в европейски страни, да влязат в Германия. Това предизвика още по-голяма мигрантска вълна през Балканите, при която в един момент дневно в Германия пристигаха по 10 хиляди мигранти.

Меркел каза, че всяка страна трябва да даде своя принос и не изключи възможността на някои от тях да бъде позволено да приемат по-малко имигранти, ако имат по-голям финансов принос.

"Как точно ще се балансират нещата, остава да видим", каза германският канцлер.

Чехия няма да приеме нито един мигрант, който в момента е в Турция

Тя повтори позицията си, че блокирането на бежанци заради тяхната религия е грешно.

"Онова, което продължавам да мисля, че е грешно, е, че някои казват: Не желаем мюсюлмани в страната си независимо дали са в хуманитарна нужда или не. Ще продължим да обсъждаме това", добави Меркел.

Междувременно Меркел призова гражданите от турски произход да участват активно в германското общество и да не пренасят в Германия конфликтите в Турция, предаде Ройтерс.

"На първо място и преди всичко не трябва да бъдат пренесени конфликтите, съществуващи в Турция, в Германия", каза тя в интервю за обществената телевизия А Ер Де.

Шведските власти ще затягат правилата за прием на бежанци

"Вместо това онези, които живеят тук от години и вероятно имат и германско гражданство, нека участват в развитието на страната и ако го искат, ние бихме ги приветствали за това", каза германският канцлер.

Меркел си навлече критики за интервю в "Пасауер Нойе Пресе" във вторник, в което заяви: "Очакваме хората с турски произход, живеещи в Германия от дълго време, да имат висока степен на лоялност към нашата страна", посочва Ройтерс.

Меркел заяви също в днешното интервю, че още не е готова да каже кога ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат, съобщи ТАСС.

Какви мерки взимат европейските страни за ограничаване на мигрантите

"Ще направя съобщението в подходящия момент", посочи тя и обясни, че това се отнася както за кандидатурата й за канцлер на изборите през 2017 г., така и за председател на Християндемократическия съюз. ХДС ще избере новия си председател на конгреса в Есен през декември.

Според сп. Шпигел, Меркел имала намерение да реши още през пролетта тази година дали да се кандидатира за нов мандат, но миграционната криза и конфликтът й с Християнсоциалния съюз по въпроса за бежанците я накарали да отложи решението си за есента.

Източник: БТА