Шведските власти ще затягат правилата за прием на бежанци
Шведските власти ще затягат правилата за прием на бежанци / БГНЕС, архив

Шведското правителство затяга правилата за прием на бежанци. Това сочи публикуван законопроект, внесен от кабинета в Стокхолм за разглеждане в шведския парламент, предаде ТАСС.

Предлаганият закон ще влезе в сила от 20 юли и ще действа за период от три години.

Какви мерки взимат европейските страни за ограничаване на мигрантите

Проектът предвижда миграционните власти на Швеция да получат правото да издават на бежанците временно жителство за срок от три години, вместо издаваното досега постоянно. Заложено е и ограничаване правото на събиране на роднини, както и по-строги изисквания за доходите на бежанците, които искат да дойдат в Швеция със семействата си.

Десетки маскирани нападнаха мигранти в Стокхолм, има арестувани

След критики от експертни организации, на които законопроектът бе представен за разглеждане, правителството предлага в особени случаи жителството да се удължава с до 13 месеца, в рамките на които бежанците да имат правото да получават социални помощи.

На мигранти до 25-годишна възраст ще бъде предоставяно постоянно жителство само при наличие на доходи или завършено училищно образование. В особени случаи се допуска възможността за събиране на семейства и предоставяне на постоянно жителство на деца.

Разярена тълпа мигранти уплаши полицаи, пратени да въдворят ред

Миналата година Швеция, чието население е 9,8 милиона души, прие 163 000 бежанци. Прогнозата за тази година е за до 140 000 мигранти. Това е най-високият показател в ЕС на човек от населението.

Според вносителя на законопроекта - шведския министър на правосъдието и миграцията Морган Юхансон, предлаганите промени са необходими, за да се избегне изпадането на системата за прием на преселници в тотална криза. "В момента приемаме 500-600 мигранти на седмица и именно това е равнището, с което можем да се справим", отбеляза той.

През есента на 2015 г. в Швеция на седмица пристигаха до 10 000 бежанци, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА