/ Gulliver/Getty Images
Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин ще се срещнат днес в резиденция на германското правителство край Берлин, предаде АП.

През май Путин посрещна Меркел в Сочи с рози (ВИДЕО)

Двамата лидери ще направят кратки предварителни изявления, но не планират пресконференция, казаха представители на германските власти. Говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви, че темите ще включват гражданската война в Сирия, конфликта в Украйна и енергийни въпроси.

Путин е изправен пред възможността за налагане на още американски санкции срещу Русия и има интерес да смекчи или да предотврати каквато и да било европейска подкрепа за тях, отбелязва АП.
 

Gulliver/Getty Images


И двете страни искат да постигнат напредък с газопровода "Северен поток-2" - критикуван остро от американския президент Доналд Тръмп, че е инструмент за руски контрол над Германия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на срещата ще бъде обсъдена "реализацията на крупни съвместни търговски проекти" и заплахите срещу тези планове, идващи от трети страни. Путин и Меркел ще обсъдят и възможността за оказване на съвместна помощ на изпитващата икономически трудности Турция, каза още Песков, цитиран от ТАСС.

Германският канцлер очаква сложни дискусии с руския президент за Сирия и Украйна на срещата им в Берлин, предаде още вчера АФП. "Ще има противоречия, разбира се, но ще има и въпроси, върху които бихме могли да помислим, така че да дадем тласък и подобрим двустранното ни или международно сътрудничество", заяви Меркел. "Проблемите, които ни тревожат - от Украйна до Сирия, минавайки през сътрудничеството, включително икономическото - са толкова много, че имаме основания да сме в перманентен диалог", отбеляза тя.
 
Подарък на Путин за Доналд Тръмп предизвика шпионска истерия

Германия и Франция са гаранти на мирния процес в Украйна, който днес изглежда е в мъртва точка. Киев и Западът обвиняват Русия във военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, което Москва отрича. Берлин играе второстепенна роля в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но поддържа тесни връзки с останалите фактори в района като Турция или иракските кюрди. Освен това Германия даде подслон на стотици хиляди сирийски бежанци, припомня АФП.
 
Вчера канцлерът Меркел коментира и възможно свикване в Турция на среща на върха за Сирия с Владимир Путин, френския президент Еманюел Макрон и турския им колега Реджеп Тайип Ердоган. Тази среща трябва да е добре подготвена, поради което не е определена дата, отбеляза тя, след като Турция съобщи, че е набелязала дата - 7 септември.
БТА