/ Gulliver/Getty Images
Подарък на Путин за Доналд Тръмп предизвика шпионска истерия
98350
Подарък на Путин за Доналд Тръмп предизвика шпионска истерия
  • Подарък на Путин за Доналд Тръмп предизвика шпионска истерия
Шпионска истерия в САЩ предизвика футболната топка, която Владимир Путин подари на Доналд Тръмп по време на срещата им в Хелзинки миналата седмица. Топката подарък е модел на „Адидас”, който съдържа микропредавател. При доближаване на смартфона си потребителят може да се свърже с топката и да получи повече информация за нея и за другите футболни продукти на компанията.

Наличието на предавател обаче ужаси някои американци, като например републиканския сенатор Линдзи Греъм, който написа в Twitter, че ако зависело от него, веднага би се отървал от топката заради възможни подслушвателни устройства. Експерти по сигурността обаче коментираха, че шпионска атака чрез подобна футболна топка е крайно невероятна.
 
На пресконференцията след срещата между двамата президенти в Хелзинки миналата седмица, Владимир Путин подари на Доналд Тръмп футболна топка. Тръмп я прие с благодарност и моментално я подхвърли на съпругата си Мелания.
 

Скандал в САЩ: Тръмп заяви, че не вярва на US разузнаването за руска намеса в изборите
 

Gulliver/Getty Images


Подаръкът обаче предизвика вълна от конспиративни теории за руска шпионска атака, тъй като топката съдържа чип с микроантена, която може да предава до близки телефони. Трансмитерът обаче не е шпионско устройство, а е рекламирана услуга от производителя „Адидас”. Ако потребителят опита да свърже телефона си с микрочипа, ще получи информация за топката и за други продукти на компанията.
 
Подобна технология се използва например при безконтактното заплащане, а двете устройства трябва да се доближат на разстояние от няколко сантиметра, за да комуникират. От компанията допълват, че закодираните параметри на чипа не могат да се изтрият или пренапишат, а той е с пасивен характер и се активира само, ако мобилно устройство опита да се свърже с него.
 
Пред "Блумбърг" Лайнъс Нюман от хакерската група Chaos Computer Club също заявява, че подобна многостъпкова атака чрез футболна топка изглежда крайно невероятна. Друг експерт по сигурността Скот Шобър също казва, че „ако някой е имал злонамерени мотиви, е избрал грешната технология”.
 

Gulliver/Getty Images

 
Световни медии, присъствали в Хелзинки: Тръмп намигна на Путин (ВИДЕО)

На шпионската истерия в САЩ обаче начало даде републиканският сенатор Линдзи Греъм, който още след срещата в Хелзинки коментира в Twitter: : „Ако бях аз, щях да проверя топката за подслушвателни устройства и никога не бих я допускал в Белия дом”.
 
Новината бе подхваната и от медиите, които масово излязоха със заглавия, че Путин е подарил на Тръмп топка с микропредавател. От Белия дом заявиха в кратко прессъобщение, че всички подаръци до президента се сканират и топката не прави изключение.
 
По закон пък президентът няма право да задържи подарък, който струва над 390 долара. Всичко над тази сума се счита за собственост на американското правителство. По подобен начин през 2011 г. дъщерите на тогавашния президент Барак Обама не можаха да задържат две футболни топки, подарък от германския канцлер Ангела Меркел, защото стойността им бе около 500 долара.
 
В интернет някои пък приеха шпионската истерия на шега. В коментарите под новината на CNN във Facebook например потребител предупреждава, че: "Топката вероятно е съдържала закодирано послание, което да активира спящ агент. Оглеждайте се за Зимния войник!". Друг пък се надява топката да излъчва невропаралитичен газ, който да причинява остър пристъп на диария.