Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
След срещата си с Владимир Путин в Хелзинки Тръмп разкри, че е обсъдил с руския си колега въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., която е предмет на специално разследване в САЩ, създаващо много главоболия на президента, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. В предварителното си изказване на пресконференцията след срещата Тръмп каза, че няма причини да вярва, че Москва се е намесила чрез компютърно хакерство в изборите и че руският лидер "изключително твърдо и решително отрече такава намеса", отбеляза и Ройтерс.
 
Запитан дали вярва на американските разузнавателни служби, които стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите, Тръмп призна, че шефът на ЦРУ му е казал, че Русия е виновна, но че той не е убеден в това.

По-късно в туит Тръмп промени мнението си, след като бе залят от критика.

Путин: Студената война отдавна приключи, САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно
 
Първоначално обаче президентът нарече продължаващото разследване "бедствие" за САЩ и каза, че то е разделило Америка от Русия, влошавайки отношенията между двете страни. "Тези отношения НИКОГА (подчертано от Тръмп) не са били толкова лоши заради дългогодишните прояви на глупост и инат от страна на САЩ".
 
На пресконференцията Тръмп бе подканен от репортерите да каже поне една критична дума по адрес на Русия, но той нееднократно отказа. Запитан дали Русия изобщо има някаква вина за влошените отношения, той каза: "И двете страни са виновни. Мисля, че САЩ се държаха глупаво".

Световни медии, присъствали в Хелзинки: Тръмп намигна на Путин (ВИДЕО)

 
Ройтерс обръща внимание, че топлите му думи по адрес на Русия са в ярък контраст с казаното от него миналата седмица, когато нахока американските съюзници на срещата на върха на НАТО, че не дават достатъчно пари за общата отбрана срещу руската заплаха.
 
Тръмп високо оцени предложението, направено от Путин, Русия да приеме служители на компетентните американски органи за разглеждане на твърденията за намеса на Москва в изборите. Това бе "невероятно предложение", каза той. Путин "предложи да приеме хората, които се занимават с това дело, и те, заедно с руските следователи, да работят заедно по случая с 12-те души", задочно обвинени в САЩ за компютърно хакерство срещу централата на Демократическата партия.

Тръмп: Срещата на четири очи с Путин беше добро начало
 
Тези изявления на Тръмп в Хелзинки имаха незабавна негативна реакция в САЩ. Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан, цитиран от ТАСС, ги нарече "предателство".
 
"Поведението на Тръмп на пресконференцията в Хелзинки далече надхвърля рамките на особено тежките престъпления. Това беше предателство. Изказванията на Тръмп бяха не само идиотски, той е изцяло под контрола на Путин. Къде сте, патриоти републиканци?", попита риторично Бренан в Туитър.
 
А според бившия директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, който говори по Си Ен Ен, Тръмп "призна своето поражение пред Путин".

Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ВИДЕО)

 
Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, цитиран от Ройтерс, каза, че в Хелзинки Тръмп е изпратил на Москва сигнал за "слабост". "Това бе пропусната възможност от президента Тръмп да стовари върху Русия отговорността за намесата в изборите през 2016 г... Отговорът, даден от Тръмп, ще бъде сметнат от Русия за знак за слабост и ще създаде повече проблеми, отколкото решава", посочи той. Греъм дори препоръча на Тръмп да провери дали в подарената му от Путин днес футболна топка, която бе официалната, с която се играха мачовете на току-що завършилото световно първенство в Русия, не са поставени подслушващи устройства. Той посъветва президента да не внася топката в Белия дом.
 
Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, нарече в Туитър думите на Тръмп "позорни". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с руския президент и ще обвини САЩ за руската агресия", предаде Ройтерс.
 
Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър нарече изявленията на Тръмп "безсмислени, опасни и слаби". Според него те са показали, че "Тръмп поставя себе си над нашата страна". "Никога в историята на страната един американски президент не е подкрепял наш враг по начина, по който Тръмп подкрепи Путин", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Друг сенатор демократ - Марк Уорнър, цитиран от Ройтерс, каза, че с изявленията си в Хелзинки Тръмп "нарушава задължението си да защитава нашата страна от нейните врагове".
 
А един от най-влиятелните сенатори републиканци - Джон Маккейн, смята, че срещата на върха Тръмп-Путин е "една от най-ниските точки, до които е падала американската президентска институция в последните години". Според него тази среща е "трагична грешка" и Тръмп "не успя да защити" Америка.
 
Водещият на телевизия Фокс" Нил Кавуто нарече изявленията на Тръмп в Хелзинки "отвратителни". "Президентът на САЩ говори зад граница с нашия най-голям враг, или противник, или съперник,Е позволявайки му да излезе сух от водата и без да му отправи и най-малката критика", каза коментаторът.

Малко по-късно обаче се получи обрат в ситуацията за пореден път:
 
"Имам огромно доверие в моите хора от разузнаването", заяви в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като предизвика залп от критики с изявленията си на общата пресконференция в Хелзинки с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Въпреки това признавам, че за да градим по-светло бъдеще, не можем само да се вторачваме в миналото - тъй като сме двете най-големи ядрени сили в света, трябва да се разберем!"
 
БТА