Меркел и Оланд настояват Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейци
Меркел и Оланд настояват Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейци / снимка: Gulliver/Getty Images
Меркел и Оланд настояват Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейци
65180
Меркел и Оланд настояват Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейци
  • Меркел и Оланд настояват Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейци

Френският президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел излязоха с твърдо становище към Вашингтон, в което настояват американските тайни служби незабавно да спрат да шпионират европейските граждани. Държавните лидери бяха единодушни, че "шпионирането на приятели и съюзници е недопустимо". Изказванията идват ден след поредната серия разкрития на бившия американски шпионин Едуард Сноудън, които описват как американското разузнаване от години шпионира най-малко 38 посолства, сред които най-близките политически и военни съюзници на Вашингтон - като Франция, Турция, Япония и Южна Корея.

Поредното разкритие на британския вестник „Гардиън" описва различните методики на американците, сред които и устройство, вградено в специално криптираната факс-машина в посолството на Евросъюза във Вашингтон. Европейските лидери са особено възмутени от начина, по който всички следени държави, от Германия до Китай, са групирани под един общ знаменател - те са еднозначно обозначени като "мишени".

"Вече не живеем в Студената война". Това бяха думите на германския канцлер Ангела Меркел - част от официално изказване, което Берлин е изпратил до Белия дом, в което изисква пълна прозрачност за действията на американската Национална агенция за сигурност, или NSA. Думите на Меркел бяха повторени почти дословно от френския държавен глава Франсоа Оланд, както и от еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу пък нареди всички обекти на Европейския съюз по света да бъдат проверени за специални разузнавателни средства.

Според статия в германския вестник "Шпигел", голяма част от американското шпиониране срещу Евросъюза се ръководи от централата на НАТО в Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също не се забави да изрази възмущението си от разкритията: "Аз съм представител на европейска институция, но въпреки това аз се чувствам като представител на вражеска страна. Нима това е основата на конструктивните отношения и на взаимното доверие?"

В същото време, обаче, американският държавен секретар Джон Кери продължи да защитава политиката на Вашингтон: „Всяка държава в света предприема всички възможни действия, за да осигури националната си сигурност. Това, което ние правим, е нещо обичайно за много страни."

Сред шпионираните обекти са мисията на Европейския съюз в Ню Йорк и посолството на Евросъюза във Вашингтон. Ползваните средства включват пряко вграждане на СРС-та в телефони, шпиониране на комуникационни кабели, както и ползването на антени за дистанционно ловене на сигнали.

През последните седмици Оланд и Меркел се срещнаха с Барак Обама в Брюксел и в Северна Ирландия, но се сдържаха от твърди реплики към него - въпреки излезлите още тогава разкрития, че Америка и Великобритания съвместно са ги шпионирали, наред с други световни лидери и дипломати, по време на най-малко една среща на върха - тази на G8 в Лондон през 2009-а.

Вчерашните разкрития в Гардиън и в германския вестник "Шпигел", обаче, изглежда изчерпаха търпението на двамата най-влиятелни европейски лидери. Според Берлин, последните разкрития за американски шпионаж вече не съответстват с твърденията на Вашингтон, че той се извършва единствено с цел гонене на терористи. "Шпигел" обяснява, че американските служби събират 500 милиона германски комуникации всеки месец, които включват телефонни разговори, имейли и SMS-и.

Вече прелялото напрежение вероятно ще има силно влияние и върху поредната Среща на върха във Вашингтон след седмица, когато Меркел, Оланд и останалите европейски лидери ще се срещнат с Барак Обама, за да обсъдят търговските отношения между Европейския съюз и Съединените щати.