Меркел: Геншер даде надежда за промяна на милиони хора в комунистическите страни
Меркел: Геншер даде надежда за промяна на милиони хора в комунистическите страни / Guliver/Getty Images

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде дължимото на бившия министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер, който почина снощи, предаде ДПА.

Меркел определи Геншер като уважаван държавник, който даде надежда за промяна на милиони хора в Източна Германия, сред които самата тя, и в останалите комунистически страни.

"Покланям се в знак на почит към постиженията на този голям либерален патриот и европеец", каза германският канцлер, след като разговаря с вдовицата на бившия външен министър Барбара.

Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също отдаде дължимото на Геншер. "Неговата реч (в Прага) го превърна в символ на надежда, не само за хората в двете части на Германия, но и в Източна Европа и отвъд", каза Юнкер, цитиран от Ройтерс.

На 30 септември 1989 г. в чешката столица Геншер обявява пред ликуващо множество, че чешките власти ще позволят на стотици бежанци от комунистическа Източна Германия да отидат в Западна Германия. Това бележи първия пробив в Желязната завеса.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов поднесе своите съболезнования на семейството на покойния бивш германски външен министър, предаде ТАСС. "Кончината на Ханс-Дитрих Геншер е голяма загуба за народа на Германия, за Европа, за всички нас. Отиде си един политик от световна класа, изтъкнат държавен деец, един от тези, които със съвместни усилия сложиха край на Студената война", каза Горбачов в изявление.

Последният съветски лидер определи Ханс-Дитрих Геншер като забележителна личност и припомни как като министър на вътрешните работи на Западна Германия той е предложил през 1972 г. да бъде взет за заложник вместо израелските спортисти, похитени от палестински терористи по време на летните олимпийски игри в Мюнхен.

Източник: БТА