Джорджа Мелони
Джорджа Мелони / Gulliver/Getty Images
Италианският министър-председател Джорджа Мелони заяви, че не е съгласена с изявлението на израелския си колега Бенямин Нетаняху, който е против създаването на независима палестинска държава, предаде Анадолската агенция.

Мелони присъства на сесията "Въпроси към министър-председателя" в Общото събрание на Камарата на представителите, долната камара на парламента.

"Италия винаги е подкрепяла създаването на палестинска държава. По тази причина не споделям позицията, изразена от Нетаняху по този въпрос", заяви италианският премиер.

Мелони заяви, че такова нещо не може да бъде поискано едностранно и че като предпоставка "събеседниците трябва да признаят правото на Израел да живее в условия на сигурност".

Тя каза, че Италия е била една от първите страни, изпратили помощ за Газа, и че работи и за лечението на палестински деца в болници в Италия.

Нетаняху: Границата между Газа и Египет трябва да бъде под израелски контрол

Ръководеното от Мелони дясно коалиционно правителство в Италия, което открито подкрепя Израел, през последните седмици започна често да набляга на "решението за две държави".

От друга страна, почти всяка седмица в поне един град в Италия се провеждат демонстрации в подкрепа на Палестина, които протестират срещу нападенията на Израел срещу Ивицата Газа.
БГНЕС