Мексиканската полиция арестува влиятелен наркобарон
Мексиканската полиция арестува влиятелен наркобарон / снимка: Reuters

Мексиканската полиция арестува влиятелния наркобарон Едгар Валдес Вилареал, известен като Барби, съобщи АП. Роденият в Тексас трафикант е смятан за един от основните участници в жестока война между наркокартелите, в разгара на която трупове бяха провесвани от мостове, а в Централно Мексико се водиха престрелки.

Валдес е третият голям наркобарон, арестуван от мексиканските сили за сигурност за по-малко от година. Освен в Мексико срещу него има подвигнати обвинения и в САЩ за трафик на хиляди килограми кокаин от 2004 до 2006 г. Американските власти бяха обявили награда от два милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето му. Мексиканското правителство предложи близка сума, припомня БТА.

Арестът на Валдес е кулминацията на разузнавателна операция, продължила цяла година, съобщи министерството на обществената безопасност. Според мексиканските власти той се е борил за контрол на наркокартела „Белтран Лейва", след като неговият главатар Артуро Белтран Лейва беше убит в престрелка с морски пехотинци през декември. Барби се борил срещу брата на Артуро - Ектор, като войната доближила значително мексиканската столица и се разпростряла на запад, до курорта Акапулко.