Медведев възложи проверка на мерките за сигурност на Домодедово
Медведев възложи проверка на мерките за сигурност на Домодедово / снимка: Reuters

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е възложил на главния прокурор на Русия Юрий Чайка да провери изпълнението на законите, отнасящи се до сигурността на летище Домодедово, предаде ИТАР-ТАСС.

За съжаление, в това е нашата беда - далеч не винаги прилагаме дори такова важно законодателство. Затова дадох на прокурора поръчение да провери как действа това законодателство в Домодедово, заяви държавният глава в интервю за в. "Ведомости". Случилото се показва, че явно има нарушения в осигуряването на безопасността. Да се пренесе такова количество експлозив не е шега работа. Трябва да понесат отговорност всички, които имат отношение към компанията, взимаща решения - мениджмънта на аерогарата, подчерта Медведев.

Мерките за сигурност на летището са били недостатъчни, иначе нищо подобно нямаше да се случи, заяви по телевизионния канал "Вести-24" официалният представител на националния антитерористичен комитет Николай Синцов. Не навсякъде са били монтирани или не са работили рамките на детекторите на метал, достъпът до територията на аерогарата практически е бил свободен и всеки е можел да внесе чанта, заобикаляйки контрола.

Противоречиви са версиите за извършителите. Според агенция Интерфакс, която се позовава на източник от правоохранителните органи, атентатът все пак е бил извършен от жена-камикадзе. Свидетел, който се намирал близо до епицентъра на взрива, видял, как избухва багажът на жена, облечена в черна дреха, приличаща на бурка. Свидетелят забелязал на главата й покривало, което напълно я закривало, подобно на хиджаб. Според показанията му, тя не е носила взривното устройство, а то е било в чанта или куфар, които в момента на взрива били до нея.

По-рано друг източник бе заявил, че на мястото е открита главата на предполагаемия терорист - мъж с арабска външност, на възраст приблизително 30-35 години, който вероятно е задействал бомбата.

Повечето от предишните атентати в Москва са били извършени от жени - т.нар. черни вдовици, чиито роднини са били убити или арестувани бунтовници в Северен Кавказ, отбелязва БТА. Специалните служби разполагали с оперативни данни за възможни атентати, които щели да бъдат извършени от жена. При това те предполагали, че това щяло да се случи в Зеленоград.