Медведев ще разговаря с Кадафи в Москва
Медведев ще разговаря с Кадафи в Москва / БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев ще разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Основни теми на разговорите ще бъдат сътрудничеството в енергетиката, в сферата на използването на атомна енергия за мирни цели и във военнотехническата област, съобщи на ИТАР-ТАСС високопоставен източник в Кремъл.

Има огромен потенциал за сътрудничество в енергийната сфера. Компаниите „Газпром” и „Татнефт” експлоатират шест находища на петрол и газ в Либия, припомни източникът, съобщава БТА.

На разговорите ще бъдат разгледани въпросите за развитие на традиционните връзки във военнотехническото сътрудничество на базата на спазването на съответни международни споразумения, на интересите на мира, стабилността и сигурността в Африка и Средиземноморието, отбеляза представителят. Той добави, че основно внимание на срещата ще бъде отделено на координирането на усилията по изпълнението на споразуменията, постигнати на руско-либийската среща през април в Триполи.

Източник от Кремъл посочи, че стокообменът между двете страни, който се формира почти въз основа на износа от Русия и миналата година е възлязъл на 231,8 милиона долара, се разглежда като несъответстващ на потенциала на двете страни.

Медведев вече се срещна вчера в резиденцията си "Майендорф" с Кадафи. Срещата, която бе първата между двамата ръководители, премина на четири очи.