Масова паника на технопарада в Дуисбург, жертвите вече са 19
Масова паника на технопарада в Дуисбург, жертвите вече са 19 / снимка: Reuters
Масова паника на технопарада в Дуисбург, жертвите вече са 19
31501
Масова паника на технопарада в Дуисбург, жертвите вече са 19
  • Масова паника на технопарада в Дуисбург, жертвите вече са 19

Деветнайсет души са починали и най-малко 340 са получили наранявания с  различна степен на тежест при масовата паника по време на технопарада Love Parade в западногерманския град Дуисбург, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Самоличността и националността на жетвите още не е оповестена официално. По данни от близката болница Йоханитер, цитирани от Ройтерс, между 20 и 30 души са в тежко състояние.

Паниката настъпил в претъпкан 200-метров тунел, където били блокирани хиляди хора, около 17,15 ч. вчера, когато започвал финалът на музикалния фестивал, привлякъл 1,4 млн. души, повечето на възраст между 18 и 25 години, от всички краища на Европа. На място загиват 16 души, 10 са реанимирани на място. Достъпът на медицинските екипи е затруднен от огромното множество. Според очевидци много хора, някои пияни, се опитали да влязат през тунел, който минавал под автомагистрала, за да стигнат до терена на фестивала - бившата сточна жп гара на града.

Полицията се опитала да затвори входа тунела около половин час преди трагедията, предаде Ройтерс. Достъпът до терена на фестивала вече бил спрян от организаторите, защото вътре имало прекалено много хора. Очевидно обаче някои се опитали да влязат, като се покатерили по оградата и са паднали, каза ръководителят на групата за реагиране Волфганг Рабе по телевизия А Ер Де. Макар че е още само предположение, това би могло да причини паниката според него. Полицията е започнала разседване. Официално причината за избухването на паниката не е установена, но според Рабе инцидентът е започнал не вътре в самия тунел, а на входните стълби. Видеозаписи показват хора да се катерят по временните телени огради, издигнати около обекта, опитвайки се да избягат. Младеж на 18 години разказва пред в. "Билд", че е било невъзможно да се излезе от тунела. Сякаш пред мене имаше стена от хора, мислех че ще умра, споделя момчето.

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер, който пристигна на мястото на трагедията снощи, заяви, че 5500 полицаи и спасители са били мобилизирани за поддържане на реда в края на музикалния фестивал. Организаторите не прекратиха събитието веднага, за да избегнат паниката. За да стигнат медицинските екипи до мястото, беше затворена съседната магистрала, за да се използва за кацане на хеликоптерите. Докато десетки линейки пристигаха, партито продължи поне още час.

Масова паника на технопарада в Дуисбург жертвите вече са 19
netinfo

Ди Джей Д-р Мотте, основател на технопарада обвини организаторите в Дуисбург. Според непотвърдена информация имало само един тунел за хилядите хора, желаещи да стигнат до главната сцена. Това е огромна грешка на организацията, как е възможно само един тунел да служи и за вход, и за изход, това е скандално, заяви диджеят пред ДПА.

Подобни случаи са редки в Европа и обикновено са свързани със спортни събития, отбелязва Франс прес.  През 1985 г. 56 души загинаха в Брадфорд, Англия, когато пожар по време на футболен мач предизвика паника. Същата година на стадиона Хейзъл в Брюксел 39 души загинаха, опитвайки се да избягат от сблъсъци между привърженици на отборите "Ювентус" и "Ливърпул".

Ежегодният музикален фестивал на електронна музика Love Parade - хаус, транс и техно, е организиран за първи път в Берлин през 1989 г. от около 150 души, за да пропагандира мира чрез музика. В международен план подобни Паради на любовта със сходни цели, включително пропагандиране на правата на хомосексуалните, са организирани в Цюрих, Сан Франциско, Мексико сити, Акапулко, Виена, Кейптаун, Тел Авив, Сидни, Сантяго, Рио де Жанейро,  Осло и Будапеща.

През 1999 г. берлинският технопарад достига апогея си с 1,5 млн. участници, но среща проблеми с финансирането и недоволството на берлинчани, според които участниците, често под влияние на алкохол или/и друга, причиняват големи щети на парка Тиргартен. През 2007 г. събитието напуска Берлин и отправя апел към цяла Европа да го приеме, пише БТА. Тази година домакин бе областта Рур, Есен през 2007 г., Дортмунд през 2008 г. Изданието за 2009 г., предвидено за Бохум, беше анулирано поради строителни работи в града, припомня Франс прес. 

Масова паника на технопарада в Дуисбург жертвите вече са 19
netinfo