/ Istock
Албанската полиция задържа 233 души при акция срещу контрабандата на наркотици, в която участваха 3000 полицаи в няколко града в страната.

Началникът на албанската полиция Мухамет Румбулаку и министърът на вътрешните работи Таулант Бала споделиха от столицата Тирана подробности за операцията с кодово име „Храм“, която нарекоха „мегаоперация“.

Заявявайки, че са разработили оперативен план с прокуратурата, отдела за разследване на наркотици и 12 местни полицейски управления, Румбулаку каза, че са ударили и унищожили 23 престъпни групи, действащи в столицата Тирана, както и в Дуръс, Горица, Валона и Елбасан.

Румбулаку заяви, че акцията е организирана за предотвратяване на разпространението на наркотици в училища, барове, ресторанти и жилища и подчерта, че през последните осем месеца са започнати 170 разследвания срещу "производство и продажба на наркотици" и "трафик на наркотици".

Вътрешният министър Бала посочи, че акцията е само началото на нов път, който показва решимостта на правителството на Албания "да се бори безкомпромисно срещу производството, търговията и разпространението на всякакъв вид наркотици" в страната.

„Установяването и защитата на периметри в училищните зони е наш особен фокус“, каза Бала.

Властите съобщиха, че при операцията са задържани 233 души, а за други 82 души е издадена заповед за издирване.
БГНЕС