/ Guliver/Getty Images
Испанският Конгрес на депутатите отхвърли днес вот на недоверие срещу премиера Мариано Рахой, поискан от лявата радикална партия "Подемос", която е противник на строгите мерки за икономии, предаде Ройтерс.
 
Не се очакваше искането за недоверие да успее да събере мнозинство, защото социалистите предварително заявиха, че ще се въздържат, а депутатите от либералната "Сиудаданос" (Гражданите) и няколко малки регионални партии - че ще гласуват против. Вотът на недоверие бе отхвърлен със 170 гласа "против", 82 "за" и 97 "въздържал се" в 350-местната долна камара на испанския парламент.
 
Протест в Мадрид с искане за оставка на премиера

Ройтерс цитира анализатори, според които първоначалната цел на "Подемос" е да се изтъкне като лидер на опозицията срещу правителството на консервативната Народна партия на Рахой. Това става по време, когато социалистите избират нов лидер и се борят да си възвърнат изгубената подкрепа, казват политолози.
 
"Ние сме на правилния път да изградим алтернативно мнозинство", заяви след днешното гласуване лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас. "Днес сме с една стъпка по-близо до отстраняването на Народната партия от институциите", заключи той.
БТА