Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обсъди с иранския президент Хасан Рохани изпълнението на условията на ядреното споразумение, подписано през 2015 г. Макрон съобщи това на пресконференция в Белград при посещението си в Сърбия, предаде ТАСС.

Френският президент добави, че в близките дни смята също да води преговори по този въпрос с президента на Русия Владимир Путин и на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.

"В тази сложни условия ние възнамеряваме да продължим нашата работа - работата на посредник и на преговарящ, - каза Макрон, чието слово се излъчваше в Twitter от пресслужбата му в Елисейския дворец. - Веднага след връщането си (в Париж) смятам да разговарям с президента Рохани, а още тази седмица и с президента Путин и с президента Тръмп."
 


Той отбеляза, че главното е "да бъде спасено споразумението по ядрения проблем и да бъдат създадени условия за съдържателен диалог с Иран". Според Макрон става дума също за "балистичната тематика и регионалната обстановка". Той изрази надежда, че "динамиката, създадена през последните седмици, ще помогне да се избегне най-лошото", и посочи, че Франция е заинтересована от "положителна реакция на Иран, от нова аргументация на ЕС и от осигуряване на постоянен диалог със САЩ".
 
БТА