/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната си, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск, предаде Ройтерс.

Макрон, който е на официално посещение в Италия, каза това в програмна реч на международна конференция, организирана от италианската Общност "Сант Еджидио".

Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Френският президент посвети на Украйна голяма част от словото си на конференцията, която беше организирана под надслов "Зов за мир".

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена подкрепа на руската инвазия в Украйна, която според него е важен щит срещу упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

"Религиозните водачи също имат роля в съпротивата срещу това безразсъдство, на което станахме свидетели", каза Макрон.

"Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от управляващите в Русия за оправдаване на действията им", каза Макрон. "Необходима е съпротива срещу това."

Френският президент посочи, че под "съпротива" разбира "никога да не оправдаваме, никога да не падаме в капана да подкрепяме политически проекти, които са склонни да пренебрегват достойнството на отделната личност".

Ройтерс опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, но той отказа да коментира.

Становището на Кирил за Украйна предизвика разрив и в отношенията с Ватикана, но и вътрешен бунт в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с РПЦ.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрекъснато подчертава важността на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за комуникация с Москва. В друга част от речта си Макрон изрази убеденост, че има шанс за мир в Украйна дори и въпреки че Русия предупреди, че конфликтът може да се ожесточи още повече.

На конференцията френският президент се срещна с италианския си колега Серджо Матарела. По-късно днес ще се срещне и с папа Франциск, а утре двамата ще закрият конференцията на Колизеума в Рим.

Снощи Макрон проведе разговори и с новия премиер на Италия Джорджа Мелони.
БТА