/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа може да предложи области на тясно сътрудничество с европейските страни, които не са в ЕС, но споделят европейските ценности. "Понякога пътят към ЕС отнема години и десетилетия", посочи той пред журналисти в Страсбург, където участва в заключителното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа.

По неговите думи взаимодействието с европейските държави извън ЕС може да се развива в областите на политическите съвещания, осигуряването на общата сигурност, в енергийното сътрудничество, развитието на инфраструктурата, при свободното движение на хора. Макрон поясни, че подобен подход би бил от полза за Украйна и за страните от Западните Балкани, особено за онези, които още не са започнали преговори с ЕС. Френският президент отбеляза, че дългият преговорен процес понякога обезсърчава кандидатстващите за ЕС държави.

Макрон добави, че тези предложения ще бъдат обсъдени от Европейския съвет през юни и призна, че засега в ЕС няма единодушна подкрепа за посочените виждания.

По повод днешния парад в Москва и събитието в Страсбург, съвпаднало с Деня на Европа, френският президент заяви, че са се видели две много различни лица на 9 май - от една страна желанието да се покаже сила, да се окаже натиск и реч с думи за война, и същевременно обществено събрание на граждани и парламентаристи, за да мислят за бъдещето, с музикален съпровод като израз на помирение. "Това са два различни проекта", каза Макрон. Европейският проект е роден от войната и не трябва да забравяме, че се основава на желанието ни тя да не се повтаря, посочи той.

"Много ясно стоим до украинския народ, за да удържи. Имаме отговорност да постигнем прекратяване на огъня, без конфликтът да се разпростре в Европа. Условията за преговорите ще бъдат поставени от Украйна и Русия, но не следва да включват унижението. Следващите седмици ще бъдат трудни, но сме готови, важното е европейското единство", обобщи френският президент.

 
БТА