Макрон
Макрон / Gulliver/Getty Images
Политиката на президента на Турция Реджеп Ердоган е насочена към дестабилизация на Европейския съюз. Това мнение изрази президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю, публикувано в четвъртък в списание "Пари Мач", предаде ТАСС.

Според думите на френския лидер Ердоган провежда експанзионистична политика, основана на смес от национализъм и ислямизъм, която е несъвместима с европейските интереси и е фактор на дестабилизация на Европа. В такава ситуация Европа следва реалистично да оценява случващото се и да действа в съответствие със своите интереси, заявил Макрон.

"Аз в никакъв случай не се застъпвам за ескалация, но изхождайки от необходимостта от симетрични действия, аз смятам за важно да се избегне съществуването на безсилна дипломация", заяви Макрон. "Ние вече подадохме сигнал, призовавайки към действия на европейска солидарност, отбеляза Макрон, който днес ще разговаря с Ангела Меркел за подхода на ЕС към най-важните международни проблеми".
 

На 12 август Макрон призова Анкара да прекрати едностранното издирване на нефт и газ в Източното Средиземноморие. На следващия ден министерството на отбраната Франция съобщи, че страната изпраща в този регион многоцелеви самолети "Рафал" и фрегатата "Лафайет". Това предизвика рязка реакция от страна на турското ръководство.

В тази връзка Макрон заяви в интервюто за "Пари Мач", че Франция е средиземноморска държава. В същото време той призова за гъвкав подход към решаването на проблемите, които възникват в отношенията с Турция.

Франция не се придържа към непроменяща се позиция в отношенията с Турция. Аз съм един от малкото ръководители на евпроропейски страни, които през последните години проведоха лични срещи с Ердоган, заяви Макрон.

Той припомни, че е посетил Турция през септември 2018 г. и е издигнал инициативата за провеждане в Лондон през 2019 г. на среща на върха с Турция, в която са участвали Германия, Великобритания и Франция.
БТА