Маккейн избра Сара Пейлин за кандидат за вицепрезидент
Маккейн избра Сара Пейлин за кандидат за вицепрезидент / снимкa: БГНЕС

Губернаторката на Аляска Сара Пейлин е изборът на Маккейн за партньор в надпреварата за президент на Съединените щати. След като долетя с таен полет в Дейтън, щата Охайо, Пейлин ще бъде официално обявена от аризонския сенатор за негов вицепрезидентски кандидат по време на предизборен митинг.

Четиридесет и четири годишната губернаторка на Аляска е известна с изключително състезателния си дух още от гимназията, когато съучениците й я наричали Сара Баракудата заради подчертано нападателния стил, с който тя играела в училищния баскетболен отбор.

Макар и млада, Пейлин има много интензивен личен живот извън политиката - тя е член на Националната асоциация на притежателите на карабини, страстен ловец, кара сноумобил и има хидроплан. Губернаторката на най-младия американски щат е завършила журналистика.

Политическата кариера на Пейлин започва с два мандата в общинския съвет на родния й град Уасила. По-късно тогавашният губернатор я назначава за шеф на комисията по етика, от която тя подава оставка, след като публично изобличава нарушения и обвинява в конфликт на интереси свои съпартийци.

През 2006 г. амбициозната републиканка спечелва изборите за губернатор с платформа, чиито основни цели да транспортът, образованието и обществената сигурност. И на новия си пост Пейлин продължава борбата срещу корупцията в публичния сектор и прокарва нов закон за етика, тя отстоява и своята независимост от големите петролни компании, като същевременно е застъпник на разработването на нови източници на енергия. Сара Пейлин е против абортите и хомосексуалните бракове, но в същото време не приема дискриминацията на гей двойките.

С факта, че е жена, че е млада и с изключително високата си популярност в Аляска губернатор Пейлин донася в бюлетината на Маккейн много предимства. Тя балансира неговата напреднала възраст, прави тандема отворен към женския електорат. Във вътрешнопартиен план Пейлин, която е привърженик на данъчния и социален консерватизъм и на реформи в обществения сектор в посока на по-висока етика и морал, ще направи безспорно Маккейн по-приемлив за базата на Републиканската партия. /БТА/