/ Gulliver/Getty Images
Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не изключва възможността да прибегне до 25-ата поправка на конституцията на САЩ, за да отстрани от поста действащия американски президент, републиканецът Доналд Тръмп, предава CNN.

Според източници на телевизията екипът на Пенс се надява, че няма да му се налага да обяви недееспособността на Тръмп, както е предвидено в разпоредбите на това изменение. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно със стартирането на процедурата за импийчмънт, това може да провокира допълнителни рискове за сигурността на страната.

В същото време, според източници на CNN, Пенс не изключва, че в краен случай, ако поведението на Тръмп като ръководител на администрацията на Вашингтон "стане още по-малко предсказуемо", той ще трябва да прибегне до поправката, в резултат на което ще поеме поста на ръководител на Белия дом.

Според 25-та поправка вицепрезидентът заема поста на държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия заради неговата неспособност. Освен това поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския лидер, при която вицепрезидентът започва да действа като ръководител на Белия дом.

Редица депутати от Демократическата партия настояват Тръмп да бъде отстранен от власт въз основа на това изменение. Някои републиканци също са отправяли подобни призиви. The New York Times съобщи в петък, че Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на Тръмп от власт въз основа на разпоредбите на 25-ата поправка.