Махмуд Абас даде още две седмици за съставяне на единно правителство
Махмуд Абас даде още две седмици за съставяне на единно правителство / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас предупреди днес, че ще даде още две седмици за преговори между ислямисткото движение Хамас и неговата фракция Фатах с цел съставяне на правителство на националното единство, след което може да прибегне до други варианти, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Всяко правителство, което бъде съставено, трябва да бъде напълно обвързано с всички споразумения, подписани от палестинската автономна власт и Организацията за освобождение на Палестина /ООП/", подчерта Абас на съвместна пресконференция в Рамала, на Западния бряг, с американския държавен секретар Кондълиза Райс. Той предупреди, че ако това не стане, има много различни варианти с изключение на един - гражданската война.

В момента не се води диалог за съставяне на правителство на националното единство, каза Абас.

С днешното си изявление Абас намекна, че може да разпусне правителството на Хамас, чийто отказ да признае Израел и да се откаже от насилието вкараха палестинската автономия в международна изолация и тежка финансова криза, отбелязва ДПА. С предупреждението си, че гражданската война е единственият вариант, който той никога няма да приеме, палестинският президент имаше предвид ожесточените сблъсъци между представители на ислямисткото движение и Фатах в неделя и понеделник, при които бяха убити 11 души.

Ако Абас прибегне до президентските си правомощия и разпусне правителството на Хамас, новият кабинет трябва да получи одобрението на доминирания от ислямисткото движение парламент. Източници, близки до президента и до премиера, отбелязаха, че друг компромисен вариант е формирането на експертно правителство, чиито министри може да са свързани с политическите сили, но не трябва да са членове на нито една от двете фракции.

Премиерът Хания от своя страна обвини днес Съединените щати, че се опитват да пренаредят Близкия изток и палестинската политическа сцена така, че да отговарят на техните и на израелските интереси, предаде Асошиейтед прес.

Палестинският премиер заяви това в момент когато Кондълиза Райс пристигна в палестинските територии за разговори с умерения Абас, отбелязва агенцията. Вашингтон счита палестинския президент за легитимен партньор в преговорите и го подкрепя, но смята Хамас за терористична организация и американски официални представители не се срещат с членове с ислямисткото движение.