МААЕ остава загрижена от тайните на иранската ядрена програма
МААЕ остава загрижена от тайните на иранската ядрена програма / снимка: Reuters

Международната агенция по атомна енергия продължава да е сериозно загрижена от факта, че Иран вероятно укрива някои свои дейности в ядрената сфера, заяви на започналото днес заседание на управителния съвет на МААЕ генералния директор Юкио Амано, цитиран от Асошиейтед прес.

Амано подчерта, че съществуват редица признаци, които обуславят загрижеността на МААЕ - последните два неуспешни опита на международната агенция да разследва оръжейната програма на Иран и връзката й с дейността в ядрената сфера, както и значително увеличеният потенциал на Техеран за обогатяване на уран.

"Агенцията продължава да е сериозно загрижена от евентуалните военни измерения на иранската ядрена програма. Иран не оказва необходимото сътрудничество и агенцията не може да представи достоверни гаранции за отсъствието на недекларирани ядрени материали и дейности, за да може да стигне до извода, че програмата на тази страна е изцяло с мирни цели", подчерта генералният директор на МААЕ.

Западен дипломат съобщил за АП, че САЩ и техни западни съюзници активно лобират пред Китай и Русия с цел на сегашното заседание на управителния съвет на МААЕ да бъде приета критична резолюция по адрес на Иран заради неуспеха на усилията Техеран да се съгласи с пълна прозрачност на своите действия, пише БТА. Всяка резолюция на МААЕ автоматично отива за гласуване в Съвета за сигурност на ООН и може да се използва като платформа за допълнителни санкции срещу ислямската република, напомня АП.