/ БГНЕС
Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

Зеленски поиска Беларус да предаде на Киев задържани руски наемници

Пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, "украинското посолство в Беларус е съобщило, че двама журналисти-граждани на Украйна, задържани в Минск, в 23:40 часа, са били депортирани в Украйна с полет Минск-Одеса".

По-рано прессекретарят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Олга Чемоданова заяви пред РИА Новости, че трима журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” са задържани в Беларус, тъй като работели без задължителната в такива случаи акредитация от Министерството на външните работи.

Според законодателството в Беларус, при такива обстоятелства журналистите подлежат на наказателно преследване и ще бъдат обвинени в административни нарушения.
Сайтът на телевизионния канал съобщи, че тримата журналисти
- кореспонденти на медията са били задържани в хотелската им стаи в Минск.

Десетки хиляди се стекоха на предизборен митинг на беларуската опозиция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министерството на външните работи на Украйна вече заяви, че ще се ангажира със случая на задържаните журналисти
. Една от депортираните журналисти - Ирина Ромалийская, публикува във Фейсбук снимка с колегите си Иван Гребенюк и руския гражданин Юри Баранюк при пристигането си в Одеса. "Това е най-добрият изгрев в живота ... самолет, Одеса, море", написа тя.

Телевизионният канал "Сегашно време" е създаден от "Радио Свобода" с участието на Фондация "Гласът на Америка", финансиран от Конгреса на САЩ чрез правителствената агенция за глобална медия (USAGM). Русия, обаче, призна журналистите за "чуждестранни агенти".

Президентските избори в Беларус са насрочени за 9 август, петима души са регистрирани като кандидати за поста.
БГНЕС