/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от беларуския си колега да предаде на Киев онези руски наемници, задържани по обвинение в тероризъм, срещу които има и обвинения, че са воювали редом с подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

"Надявам се всички заподозрени в терористична дейност на територията на Украйна да ни бъдат предадени за наказателно преследване срещу тях в съответствие със съществуващите международни норми", заяви украинският президент в телефонен разговор с беларуския лидер Александър Лукашенко. Съдържанието на разговора бе огласено от канцеларията на Зеленски.

Беларуските власти задържаха 33 наемници от частна руска военна компания миналата седмица и ги обвиниха в планиране на терористични атаки в навечерието на президентските избори в страната на 9 август.

Украински представители заявиха в петък, че ще поискат Беларус да предаде 28 от задържаните, девет от които имат и украинско гражданство. В Украйна те ще станат обект на криминално разследване по обвинения в участие в терористична група, воювала на страната на бунтовниците в Източна Украйна, заяви канцеларията на украинския главен прокурор.

Според беларуските власти задържаните наемници са членове на частната военна компания "Вагнер", свързана с руския бизнесмен Евгений Пригожин, срещу когото са повдигнати обвинения в САЩ за намеса в американските президентски избори през 2016 г.

За компанията "Вагнер" се твърди, че е изпратила стотици наемници в Източна Украйна, Сирия и Либия, отбелязва АП.
БТА