Луговой ще разкаже подробности за смъртта на Литвиненко
Луговой ще разкаже подробности за смъртта на Литвиненко / netinfo

Андрей Луговой, руският бизнесмен, който беше обвинен от британската прокуратура за убийството на Александър Литвиненко, заяви, че по-късно тази седмица ще разкрие подробности за смъртта на бившия агент на КГБ, съобщи ДПА.

Луговой, който отрича да е замесен в убийството на Литвиненко миналата есен, каза, че ще даде пресконференция по въпроса в четвъртък.

"Ще бъде доста интересно, но в момента не искам да разкривам повече подробности", заяви Луговой, цитиран от руския всекидневник "Комерсант".

След като миналата седмица Кралската прокуратура на Великобритания предяви обвинение срещу него по делото за убийството на Литвиненко, Луговой обеща да направи "сензационни" разкрития за руснаци, живеещи в изгнание в британската столица.

Британски представители потвърдиха, че Лондон е изпратил официално искане до Москва за екстрадирането на Луговой, предаде Ройтерс. Мога да потвърдя, че нашият посланик официално е връчил документите, в които се изисква екстрадирането на Андрей Луговой, заяви говорител на британското външно министерство.

Русия вече заяви, че няма да екстрадира Луговой, също бивш агент на КГБ, който се срещнал с Литвиненко на 1 ноември миналата година, три седмици преди той да почине от отравяне с радиоактивно вещество.

Вместо това руски прокурори заявиха, че ще предприемат свое разследване за убийството на Литвиненко и ще обвинят Луговой, ако сметнат това за уместно.

В неделя Луговой заяви, че е чувства сякаш е "във война" с Великобритания. По-рано той каза, че миналата есен се е опитал да сътрудничи на британските следователи, но му било отказано.