Лондон замразява бизнес отношенията си с Иран
Лондон замразява бизнес отношенията си с Иран / netinfo
Британският външен министър Маргарет Бекет заяви пред парламента, че Лондон замразява британско-иранските бизнес отношения, докато не бъде решен спорът със задържаните британски моряци.

В изявление, пряко предавано от телевизия Би Би Си, Бекет подчерта, че правителството енергично ще продължи с усилията си за незабавно освобождаване на задържаните от Иран 15 британски моряци и морски пехотинци с оглед на неоспоримите доказателства, че при инцидента те са се намирали в иракски териториални води.

Време е да се увеличи натискът над Иран, заяви пък британският премиер Тони Блеър, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Той направи това изявление във връзка със задържането на 15 британски моряци и морски пехотинци от иранските власти. Малко преди това британското министерство на отбраната оповести сателитни данни, според които британците са били в териториалните води на Ирак в момента на задържането им.

"Няма абсолютно никакво оправдание за задържането им. То е напълно неправилно, недопустимо и незаконно. Надявахме се те да бъдат незабавно освободени, но това не се случи. Дойде моментът да се засили дипломатическият и международен натиск, за да се гарантира, че иранското правителство разбира тоталната си изолация по този въпрос", заяви Блеър пред парламента. Той добави, че Великобритания е в контакт със съюзници от НАТО и Съвета за сигурност на ООН за набиране на подкрепа за позицията си.

Премиерът заяви, че британските военнослужещи са постъпили разумно, като не са влезли в бой, след като срещу тях е имало шест ирански военни съда.

"Ако бяха влезли в бой на този етап, несъмнено щеше да има тежки човешки загуби. Мисля, че те са взели правилното решение и са постъпили по най-разумния начин", каза Блеър.

Иранското посолство в Лондон отново заяви, че заловените в Персийския залив британски моряци са се намирали в ирански териториални води, съобщи Франс прес.

Дипломатите обаче изразиха увереност, че Лондон и Техеран ще разрешат случая "по пътя на сътрудничеството".

На 23 март моряците са навлезли незаконно в ирански териториториални води, с което са нарушили международните граници, посочва посолството в изявление, излъчено от телевизия "Скай нюз".

В изявлението се споменават "известни доказателства", че моряците са се намирали на половин километър навътре в ирански води.

"Разбираме тревогата на семействата. Трябва да знаете, че те са добре. Уверени сме, че правителствата ни ще съумеят да разрешат ситуацията чрез контакти и сътрудничество помежду си", се казва още в изявлението.