Листата на Тадич печели 36,69% от гласовете на изборите в Сърбия
Листата на Тадич печели 36,69% от гласовете на изборите в Сърбия / netinfo
Листата "За европейска Сърбия – Борис Тадич", формирана около Демократическата партия, печели 36,69 процента от гласовете на парламентарните избори в Сърбия или 102 мандата в новия сръбски парламент от общо 250, сочат предварителните данни на Републиканската избирателна комисия, на базата на обработени 33,91 на сто от избирателните секции.

Сръбската радикална партия получава 28,57 на сто от гласовете или 80 мандата. Коалицията около Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница е трета с 13,54 процента и ще има 37 депутати. Коалицията около Социалистическата партия на Сърбия печели 9,14 процента процента и 25 депутати.

Останалите политически сили, включително Либерално-демократическата партия на Чедомир Йованович засега не преминават петпроцентната бариера за влизане в парламента. Избирателната активност според РИК е била 62,48 процента. Окончателните резултати от изборите ще бъдат съобщени не по-късно от 20 часа на 15 май.

По данни на Центъра за свободни избори и демокрация на местните избори в Белград и във Войводина печели проевропейската коалиция, а в районите в Косово, където бяха организирани избори въпреки че администрацията на ООН заяви, че няма да ги признае за законни, печелят радикалите.