Либия посъветва гражданите си да не пътуват до Швейцария
Либия посъветва гражданите си да не пътуват до Швейцария / netinfo

Либия посъветва гражданите си да не пътуват до Швейцария, съобщи либийското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

Поради произволните мерки, неуважението и унижението, на които швейцарските власти подлагат арабските и либийските граждани, министерството съветва гражданите на джамахирията да не пътуват до Швейцария, за да не се сблъскат с този произвол, посочва на уебсайта си министерството.

Предупреждението се появява на фона на напрежението между Либия и Швейцария след краткото задържане в Женева на един от синовете на либийски лидер Муамар Кадафи.

Ханибал Кадафи и съпругата му бяха арестувани на 15 юли след оплакване на две техни домашни помощнички, че са били малтретирани. Семейството, което отрича обвиненията, бе освободено два дни по-късно под гаранция от половин милион швейцарски франка (312 500 евро).

Впоследствие Триполи взе ответни мерки, като прекрати доставките на петрол за Швейцария, принуди швейцарски фирми в Либия да затворят представителствата си и хвърли в затвора двама швейцарски граждани, припомня АФП.