Либийската преса без коментар за оправдателната присъда
Либийската преса без коментар за оправдателната присъда / netinfo
Асоциацията на семействата на болните от СПИН либийски деца се надява да бъде постигнат справедлив изход на преговорите с Европейския съюз. Семействата на болните от СПИН деца се надяват да бъде постигнато справедлив изход от процеса до края на германското председателство на ЕС, което изтича на 30 юни.

В изявление до медиите Асоциацията подчертава, че оценява високо положителната инициатива на 27-те европейски държави и делегацията от САЩ, както и изразеното от тях на срещата 10 май тази година в Брюксел разбиране на трагедията и бедствието на либийските деца. Семействата от Бенгази приветстват визитата на премиера на Великобритания Тони Блеър в Либия, която започва утре, и се надяват срещата му с техните представители да активизира в положителна насока европейската инициатива за слагане на край на трагедията на либийските деца.

Похвалени са също вниманието на либийското ръководство и Фондация „Кадафи” по отношение на трагедията на болните деца. Според дипломатически източници в Триполи, запознати с хода на СПИН-делото срещу българските медици и палестинския лекар, определянето на дата за възобновяването на процеса зависи именно от изхода на преговорите между Асоциацията от Бенгази и Европейския съюз. Ако изходът от преговорите е благоприятен, до две седмици по-късно е възможно Върховният съд на Либия да започне да гледа отново СПИН-делото срещу сънародничките ни и палестинеца.

Либийската преса посреща без коментар вчерашните оправдателни присъди по делото за набедяване срещу сестрите и палестинския лекар. В либийските вестници са публикувани само кратки съобщения на присъдата, като е подчертан фактът, че тъжителите са длъжни да заплатят разноските по процеса.