Алберто Фернандес и вицепрезидентът Кристина Киршнер
Алберто Фернандес и вицепрезидентът Кристина Киршнер / БГНЕС
Алберто Фернандес встъпи в длъжност като президент на Аржентина, връщайки страната в групата на държавите с ляв политически уклон в момент на възход на десницата в Западното полукълбо, предаде Асошиейтед прес.

Вицепрезидент става 66-годишната Кристина Киршнер, поляризираща фигура, която беше държавен глава от 2007 до 2015 г. и чието присъствие поражда въпроси за степента на влиянието й в новата администрация, отбелязва АП.

Аржентина избра за президент Алберто Фернандес

60-годишният юрист Алберто Фернандес е изправен пред тежкото и непосредствено предизвикателство да извади Аржентина от икономическата криза. Страната има равнище на бедност от 35 процента и се затруднява да изплаща навреме вноските по държавния си дълг.
 

БГНЕСОчаква се икономиката на Аржентина да се свие с 3% до края на годината, с инфлация от 55%.

Новият президент вече обеща да се бори с бедността чрез субсидиране на основни хранителни продукти, понижаване на цените на храните и борба с недохранването в бедните семейства. Фернандес обяви и планове да увеличи пенсиите и социалните плащания.
Очаква се Алберто Фернандес да извади Аржентина от тясното сътрудничество със САЩ и други консервативни правителства, които се опитват да свалят президента социалист на Венецуела Николас Мадуро. Фернандес е близък до бившия ляв президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва и до популисткия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.
 

БГНЕСВ същото време растат напреженията между Фернандес и крайнодесния президент на Бразилия Жаир Болсонаро, чиято страна е главният търговски партньор на Аржентина, отбелязва АП.
БТА