/ ThinkStock/Getty Images
Лекар: Мораториумът за нови лекарства не е отменен, има лимит на лъчелечението
97767
Лекар: Мораториумът за нови лекарства не е отменен, има лимит на лъчелечението
  • Лекар: Мораториумът за нови лекарства не е отменен, има лимит на лъчелечението
Мораториумът за нови лекарства не е отменен, въвежда се и лимит на лъчелечението, сигнализираха Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства

Справка на здравната каса, поискана от организацията, показва, че от началото на годината от 12-те медикамента, които бяха забранени с мораториум, до момента са отпуснати и покрити от здравноосигурителната институция 0 лекарства.

Основната част от тези терапии се отнасят до онкоболни хора, но не е ясно колко от пациентите вече са починали, защото дори не са разбрали, че има лекарство за болестта им, подчертават още от организацията.

Д-р Стойчо Кацаров със сериозна критика към здравния министър
 
Вече е въведен лимит за лъчелечението на онкоболни хора, каза пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му правната възможност е залегнала в новия рамков договор, който бе подписан и от Българския лекарски съюз.

Стойчо Кацаров
darikradio.bg

„Заложили са лимит и на лъчелечението, случило се е с Националния рамков договор. Не знам дали остана нещо, което да е без лимит”, посочи той.

Лекарският съюз с песимистична прогноза за здравната ни система
 
Ограниченията, според д-р Кацаров, засягат лъчелечение на онкологични заболявания, радиохирургията и ПЕТ-скенерите. От организацията припомнят, че до момента за медицински дейности, свързани с лечение на ракови заболявания, лимити не са били поставяни.  От друга страна се оказва, че отмененият мораториум за нови лекарства, който предизвика вълна от недоволство в зимните месеци, всъщност не е ясно колко е отменен.
 
„Поисках официално от здравната каса да ми кажат колко опаковки от забранените с мораториум са отпуснати от началото на годината. Отговорът беше нула”, обясни медикът.
 
В момента всички са доволни, защото хем няма мораториум, хем няма лекарства, завърши коментарът си Кацаров.