д-р Стойчо Кацаров
д-р Стойчо Кацаров / darikradio.bg
След като здравният министър Кирил Ананиев непрекъснато се изненадва от недоволството, което се поражда в здравеопазването, значи той не познава здравната система. Коментарът е на председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който е на мнение, че, ако Ананиев продължи да се „изненадва“ и занапред, трябва да се потърси решение в човек, който няма да е толкова изненадан от случващото се. Пред Дарик Кацаров посочи като пример реакциите на министъра при протестите на джипита, служители на здравни инспекции, хора с увреждания, болнични директори и пациентски организации.
 
„По повод протеста вчера и той каза, че е изненадан от това, че има протест и от поставените искания, аз си спомням преди няколко месеца, когато имаше протест на пациенти заради наложения мораториум върху въвеждането на иновативните лекарства. Министър Ананиев пак беше изненадан от протеста и от ветото, наложено от президента. Един месец по-късно министър Ананиев беше изненадан от изявлението на професор Камен Плочев относно дълговете на Здравната каса към Европейските здравни осигурителни фондове. При проверката, осъществена малко след това, се оказа, че специалистът по инфекциозни болести Камен Плочев е по-добре запознат колко дължи бюджетът на НЗОК, отколкото специалистът по финанси и бюджети Кирил Ананиев. Малко по-късно министърът беше изненадан, че една негова наредба за медицинската експертиза предизвика многохиляден протест пред Министерски съвет на хора с увреждания и той беше принуден да оттегли тази наредба“, коментира д-р Кацаров.
 
„И сега, ако съберем цялата тази поредица, което става в рамките на няколко месеца, какъв извод можем да направим от това нещо? 100 дни минаха отдавна. Освен това министър Ананиев не е нов за тази сфера. Той отговаряше за бюджета на здравната каса, аз го помня, защото сме седели на една маса 99-та година, когато се въвеждаше здравното осигуряване. Тогава той пак отговаряше за бюджета на НЗОК, като експерт, ръководител и заместник-министър във Финансовото министерство. Тоест той не би трябвало да е изненадан“, допълни той.
 
Ако непрекъснато се изненадва от това, което се случва, това означава две неща – че той не познава тази система, посочи още Кацаров.
 
„А ако не познаваш една система, как тогава я управляваш? Дали няма да стигнем до извода, че назначаването на специалист по бюджет и финанси в този момент може би не е най-доброто решение за Здравното министерство. Този въпрос неизменно изниква на дневен ред и ако продължава да бъде изненадан, трябва да се потърси решение в човек, който няма да е толкова изненадан, защото доброто управление е не да следваш протеста и да се чудиш защо протестират, а доброто управление е да предвидиш нещата и да ги решиш“, посочи още председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.