/ БГНЕС
Депутатите гласуваха отпадането на мораториума за лекарствата
95741
Депутатите гласуваха отпадането на мораториума за лекарствата
  • Депутатите гласуваха отпадането на мораториума за лекарствата
Следващата година здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания.

Решението е окончателно след като парламентът прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо и на второ четене в началото на пленарното заседание. Как се стигна до днешната спешна актуализация– първоначално парламентът реши да се спрат средствата за 32 нови молекули. Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

МЗ има достатъчно ресурс за онколекарствата без алтернатива

Обрата в позицията си от ГЕРБ обясниха с "заиграването със страховете на хората". Вчера всички парламентарни групи подписаха предложение за отпадане на мораториума. И консенсусът стигна дотук, след като в пленарната зала не си спестиха някои напомняния.

"Урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично, че трябва да работим с аргументи, че трябва да чуваме тези групи хора, заради които решаваме проблеми и сме тук", заяви преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Президентът приветства отпадането на забраната за заплащане на нови лекарства

"Нека да преминем към гласуване и действително да успокоим всички тези, които под една или друга форма ние политиците им създадохме допълнителни страхове", призова и лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.
 
Здравното министерство ще заплаща лекарствата за онкоболни без алтернатива

Но преди да преминат към гласуване думата взе и Николай Сираков от ГЕРБ, за да се аргументира как в рамките само на няколко дни си променя позицията на 180 градуса.

"Всички ние сме страдали от главоболие. Когато искаме да се освободим от главоболие прибягваме към някакво хапче, което ни освобождава от главоболието. На едни хора им минава главоболието от това хапче, на други не им минава. Понякога им минава веднага, понякога след няколко часа. Изводът е, че не хапчето лекува главоболието. Има някаква друга тайнствена вътрешна съставка, която не произлиза от хапчето, а произлиза от онзи, който взема хапчето. За мен е много важно каква е мотивацията на всеки един от нас, вярата, когато взимаме решение", обясни Сираков.

В крайна сметка депутатите единодушно приеха на първо и след това окончателно актуализацията на бюджета на здравната каса за следващата година.

БГНЕС


БГНЕС