Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
МЗ има достатъчно ресурс за онколекарствата без алтернатива
95710
МЗ има достатъчно ресурс за онколекарствата без алтернатива
  • МЗ има достатъчно ресурс за онколекарствата без алтернатива
Здравното министерство има достатъчно ресурс, за да купува лекарства, които нямат аналог, така, че да не ощетява други дейности, които заплаща. В това увери здравният министър Кирил Ананиев в коментар за идеята част от забранените с мораториума нови лекарства за онкоболни от догодина да бъдат покривани от ведомството.
 
Здравният министър заговори за смекчаване на мораториума

Всеки индивидуален случай ще се разглежда от лекарски комисия, а в определени случаи комисиите ще са няколко, за да не се стига до забавяне, допълни министърът.
До идеята се стигна след масовото недоволство от приетия от депутатите мораториум, който според пациентски организации ще остави стотици тежко болни без лечение.
Министърът е създал работна група, която да предвиди необходимите промени в нормативните актове и методиката, по която ще  се работи. Всичко това ще очаква да стане готово до края на месеца, каза той.  

Здравното министерство ще заплаща лекарствата за онкоболни без алтернатива

"Когато се види, че лекарствата, които в момента действат, не довеждат до необходимия терапевтичен ефект, тогава комисията ще реши. Възможно е в някакъв момент да работят няколко комисии в зависимост от заболяването на съответния пациент. Много различни са онкологичните заболявания. В специализираните комисии ще бъдат включени хора за конкретното заболяване, така че в даден момент може да има няколко комисии, които да работят по отделни случаи", каза Ананиев. По думите му един от вариантите е болниците, където се лекуват съответните пациенти, да доставят лекарството, но въпросът е комисията да реши, че пациентът има нужда от такова лечение и лекарство.

Радев: Когато става въпрос за човещина, политиците трябва да излязат от партийната си кожа (ВИДЕО)

Министърът декларира, че ще бъде гарант за бързото придвижване на документи и съответно извършване на лечението на хората. "Ще създам цялата организация, за да не се получават случаи, както беше във Фонда за лечение на деца", допълни той.