Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Културните и духовните ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, предаде ТАСС.

Радев: Връзката между България и Русия е духовна и затова ще преживеем всяка политическа зима

"Убеден съм, че руско-българското братство, общото културно и духовно наследство могат да устоят на изпитанието на времето. Това е основа за развитие на двустранните връзки помежду ни, за сътрудничество във всички области - политика, икономика, туризъм, култура", каза руският министър.

Лавров изтъкна "специалната роля" на руско-турската война от 1877-1878 г. в историята на отношенията между Русия и България и между двата народа. "Днес отдаваме дължимото на българските опълченци, сражавали се рамо до рамо" с руските войски за независима България, добави той.

България и Русия
Thinkstockphotos

Руският патриарх Кирил пристига у нас

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев на свой ред отбеляза "общите исторически, културни и духовни връзки" между двете страни и двата народа. Да пазим общата си история е наш дълг и първостепенна задача, подчерта той.
БТА