Московския и на цяла Русия патриарх Кирил
Московския и на цяла Русия патриарх Кирил / БГНЕС, архив
По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
 
Посещението на руския патриарх е за 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий.

След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.
 
Митрополит Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх

"Българският патриарх Неофит очаква с радост визитата в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил“, заяви главата на Българската православна църква в интервю за ТАСС.
 
"Вече 140 години живеем със своя вяра и в свое свободно отечество. Най-големият дар от Бога е свободата, затова няма да забравим да благодарим на Него за Неговата милост, както и на всички герои, дали живота си в името на ближния", заяви Неофит в навечерието на годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор.
 
Патриарх Неофит добави, че очаква с радост да отслужи Божествена света литургия, заедно с руския патриарх.

Двама патриарси ще отслужат благодарствения молебен на 3 март

В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит.

След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова.

На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България.

На 4 март, неделя ще бъде отслужена божествена света литургия от руския патриарх Кирил, българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ.