Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви българският президент Румен Радев в интервю за ТАСС, разпространено днес.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

Радев: Когато става въпрос за човещина, политиците трябва да излязат от партийната си кожа (ВИДЕО)

По думите на българския държавен глава "еврофилията не означава русофобия". Той отбеляза, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".

България и Русия
Thinkstockphotos

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев каза, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците. Той добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина. "За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България.

Румен Радев: Културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".