/ /Getty Images
Министърът на външните работи на Латвия Кришянис Кариниш заяви, че Русия "няма да спре" след войната в Украйна и че НАТО се нуждае от "дългосрочна стратегия" за сдържане на Москва, съобщи „Политико“.

"Русия няма да спре, Русия може само да бъде спряна", каза Кариниш пред Financial Times. "Спирането на Русия в Украйна не означава, че тя е приключила. То просто означава, че ще трябва да продължим. Именно това е важно за НАТО: че ще трябва да работим по дългосрочна стратегия за сдържане на Русия."

Кариниш, бивш министър-председател, изрази интереса си да наследи Йенс Столтенберг начело на НАТО, като заяви, че следващият генерален секретар на алианса трябва да дойде от страна, която е изпълнила целта за разходи за отбрана в размер на 2 % от БВП - като Латвия.

Заради "подхранваната от Русия империалистическа идеология" Кариниш предупреди, че заплахата от страна на Кремъл със сигурност ще продължи и след войната в Украйна. Но НАТО трябва да се увери, че "вероятността от каквито и да било инциденти е просто изключена, чрез нашата решителност, чрез нашите инвестиции в отбраната", каза той.

Кариниш не е първият високопоставен служител, който предупреждава за военните амбиции на Русия отвъд Украйна. Миналия месец началникът на белгийската армия Мишел Хофман заяви, че Кремъл може да насочи погледа си към Молдова и балтийските страни след Киев.

В кандидатурата си за следващ генерален секретар на НАТО Кариниш се изправя срещу бившия холандски министър-председател Марк Рюте - фаворит на големите страни от НАТО като САЩ, Германия и Франция - и естонския министър-председател Кая Калас. Мандатът на Столтенберг, който е бил удължаван четири пъти, приключва през октомври 2024 г.
БГНЕС