Лариджани: Зад плановете на САЩ за противоракетния щит стоят други цели
Лариджани: Зад плановете на САЩ за противоракетния щит стоят други цели / netinfo

Зад плановете на САЩ да разположат елементи от американската противоракетна отбрана в Европа стоят други цели. Това заяви секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и главен преговарящ на Техеран по ядрените въпроси Али Лариджани, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Нашите ракети не могат да достигнат територията на Европа, посочи Лариджани, цитиран от информационната агенция ИРНА. Той се съмнява, че САЩ не знаят това.

"Освен това, Европа е наш важен търговски партньор и затова нападение (срещу нея) ще противоречи на логиката", каза Лариджани. Според него Вашингтон се стреми да постигне нещо друго.

"В действителност, изявленията на САЩ за създаване на ракетния щит са пропаганда, която има за цел да отвлече общественото внимание от истинските цели на американците", смята иранският представител.

Според говорителя на иранското външно министерство плановете на САЩ са "нов предлог за експанзията на САЩ".

Нашите ракети и отбранителни системи не представляват заплаха за нито една държава, а САЩ използват като предлог хипотетичната иранска заплаха, стремейки се да засилят военното си присъствие в Европа, каза дипломатът.

До 2013 г. САЩ планират да разположат в Полша 10 ракети-прехващачи, а в Чехия - радар за предупреждение за ракетно нападение. Вашингтон твърди, че тази система ще защити Европа и Съединените щати от междуконтиненталните ракети на Иран и Северна Корея, отбелязва ИТАР-ТАСС.