Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак призоваха от Братислава за спешна деескалация на нахпрежението в Косово и връщане на мира и стабилността, съобщи "Независен весник".

Както беше обявено от правителството в Скопие, Ковачевски и Лайчак се срещнаха в Братислава в кулоарите на Форума за глобална сигурност GLOBSEK 2023.

Ковачевски изтъкна, че Република Северна Македония подкрепя продължаващото сътрудничество и координация с НАТО и ЕС в региона в посока на укрепване на стабилността и
ускоряване на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

На срещата с Лайчак Ковачевски подчерта ангажимента на правителството на Северна Македония да допринесе за развитието на региона, както и за неговия мир и стабилност.

Северна Македония, заяви Ковачевски, е твърдо решена да укрепи и подобри добросъседските отношения и да се утвърди чрез диалог и сътрудничество между държавите като страна, която е фактор за стабилност в региона.

На срещата Ковачевски подчерта, че бързото членство на страните от Западните Балкани в ЕС ще попречи на чувствителните точки в региона да подкопаят сигурността и стабилността и да възпрепятстват икономическото развитие на региона.
Светла Митева/БТА