Квебек
Квебек / ThinkStock/Getty Images
Правителството на Квебек обяви, че ще подлага на тест за познаване на демократичните и квебекските ценности всички икономически имигранти, които искат да се устроят във франкофонската канадска провинция от 1 януари 2020 г., предадоха световните агенции.

За да придобият сертификат, който потвърждава, че икономическите мигранти познават демократичните и квебекските ценности, те трябва да са отговорили най-малко на 75 процента от въпросите. Въпросите в теста ще са около двадесет и ще са посветени на светските закони, на франкофонията, на човешките права, на демокрацията и на равенството между мъжете и жените. Тестът няма да е условие за получаване на право на постоянно пребиваване, което зависи от федералното правителство. Но целта му е да се гарантира, че потенциалните имигранти ще се интегрират на френски в квебекското общество и ще възприемат квебекските ценности, заяви министърът на имиграцията на Квебек Симон Жолен-Барет.


Джъстин Трюдо отхвърли идеята за коалиция



Федералното правителство отказва да признае теста в Квебек като необходимо условие за постоянното пребиване. Федералните власти вече подлагат потенциалните имигранти на тест за познания за Канада.

Дясноцентристката партия на Франсоа Лього спечели властта в Квебек преди година с обещанието да намали с над 20 процента броя на имигрантите и на бежанците, които провинцията приема всяка година. В средата на юли Националното събрание на Квебек прие два спорни проектозакона, единият предвиждащ забраната на религиозни знаци за някои чиновници, а другият предприемащ реформа на имиграционната система.

Жолен-Барет иска да се увеличи делът на икономическите имигранти в Квебек, за да се задоволят по-добре нуждите на пазара на труда.
 
БТА