Джъстин Трюдо
Джъстин Трюдо / БГНЕС
Канадският премиер Джъстин Трюдо, преизбран за втори мандат, но без да има мнозинство, отхвърли идеята за съставяне на коалиционно правителство, предаде Франс прес.

На първата си пресконференция след изборите в понеделник Трюдо обеща, че през идните седмици ще обсъди с лидерите на всички останали партии какви са техните приоритети и как могат да работят заедно. "Но мога да ви кажа, че формирането на коалиция, официална или не, не влиза в плановете ни", добави той.
 


Трюдо уточни, че също като по време на първия му мандат в правителството ще има равен брой мъже и жени. Съставът на новия кабинет ще бъде представен на 20 ноември.

Либералната партия на Трюдо спечели изборите, като получи 157 от 338 депутатски места. Консервативната партия спечели 121 места. Консерваторите обаче получиха повече гласове, с 34,4 на сто срещу 33,1 на сто за либералите. Нито един либерален кандидат не беше избран в провинциите Алберта и Саскачеван.

Либералите на Джъстин Трюдо остават на власт в Канада (ВИДЕО)


За да може да управлява, Трюдо ще има нужда от подкрепата на по-малките партии, влезли в парламента, като Зелената партия, Новата демократическа партия и Квебекския блок.

Сред приоритетите на правителството ще бъдат понижаването на данъците за средната класа и борбата срещу климатичните промени, заяви премиерът.


Втори компромат: Кадри показват младия Джъстин Трюдо като чернокож (ВИДЕО)


В навечерието на изборите Трюдо и неговата управляваща партия пострадаха след появяването на два компромата, които предизвикаха расистки скандали. Става дума за идентични случаи - снимка, а впоследствие и видео на млади години, които показват канадският премиер боядисан в черно.
БТА