Впечатляващата жена до канадския премиер
Впечатляващата жена до канадския премиер / Guliver/Getty Images
Канадският премиер се опитва да се справи с последствията от „разкритията с черното лице“, но изглежда, че този скандал не е единственият комплициран епизод в неговата история, пише Спутник.

Кандидатурата за преизбиране на канадския министър-председател Джъстин Трюдо наскоро претърпя сериозен удар, когато стари снимки, на които той е с грим на чернокож, бяха разкрити от пресата. Вследствие на това политикът се опита да се извини за своите "микроагресии" към малцинствата.

Този скандал обаче далеч не е единственият, застрашаващ репутацията на Трюдо в Канада.

Джъстин Трюдо обещава да затегне контрола върху оръжията, ако бъде преизбран

SNC- Лавалин афера

Вероятно най-големият скандал, преследващ Трюдо днес, е така наречената "афера SNC-Лавалин". В него участник е едноименната строителна компания със седалище в Квебек, която беше обвинена в плащането на милиони долари подкуп, за да си осигури договори в Либия по време на управлението на Муамар Кадафи.

През август комисарят по етикета на парламента на Канада Марио Дион заключи, че премиерът е нарушил правилата, като е натиснал тогавашния главен адвокат Джоди Уилсън-Рейбълд (която подаде оставка от кабинета на Трюдо на 12 февруари), за да уреди делото срещу SNC-Лалвалин.

Втори компромат: Кадри показват младия Джъстин Трюдо като чернокож (ВИДЕО)​​​​​​​

Гост за вечеря

По време на посещение на Трюдо в Индия миналата година възникна скандал, след като медиите публикуваха снимка от вечеря в Мумбай, на която съпругата на премиера е с Джаспал Атвал, терорист от забранената Международна сикхска младежка федерация.

Преди това Атвал беше осъден за опит за предумишлено убийство през 1986 г. на гостуващ индийски министър на остров Ванкувър. Той е активен член на въоръженото движение „Халистан“, което се стреми да отздели северната територия на Индия в отделна държава за общността на сикхите.

Канадският премиер отново се извини след появата на нови скандални кадри (ВИДЕО)​​​​​​​

Бахамски ваканции

През 2017 г. Трюдо се изправи пред разследване на Комисията по етика относно потенциални нарушения на Закона за конфликт на интереси по време на януарската си ваканция на Бахамските острови.

Твърденията сочат, че Трюдо е получил безплатна почивка от милиардера бизнесмен Ага Хан и е използвал частен самолет. Последният акт е забранен без разрешение от комисаря по етика, освен ако не се изисква за официален държавен бизнес.

Замесиха канадския премиер в скандал (ВИДЕО/СНИМКА)​​​​​​​

Неправомерно набиране на средства.

През 2016 г. Трюдо беше принуден да защитава „методите за набиране на средства” на партията си, когато медиите научиха, че той е присъствал на благотворителна вечеря в Торонто в дома на Бенсън Вонг - председател на Китайската търговска камара, с помощта на когото е направено пищно дарение на Фондация „Пиер Елиът Трюдо“.

Трюдо защити действията си с твърдението, че "това ще доведе до повече работни места сред средната класа в Канада".