Куба отбеляза 59-ата годишнина от началото на революцията
Куба отбеляза 59-ата годишнина от началото на революцията / снимка: Reuters, архив

Куба отбеляза 59-ата годишнина от нападението срещу казармата "Монкада", смятано за начало на предвожданата от Фидел Кастро революция, предаде Асошиейтед прес.

Основните чествания започнаха по изгрев слънце в източната провинция Гуантанамо, където се намира едноименната военноморска база на САЩ.

Американското присъствие в Гуантанамо е болна тема за Куба. Хавана настоява базата да бъде закрита и обвинява САЩ, че изтезават заподозрени в тероризъм във военния затвор.

"Ще продължим да се борим срещу подобни крещящи нарушения. Никога няма да спрем да се опитваме да си възвърнем това парче земя", каза вицепрезидентът Хосе Рамон Мачадо Вентура.

На главната проява по случай годишнината от революцията присъства и президентът Раул Кастро, който обаче остави вицепрезидента да направи официалното обръщение пред множеството, предава БТА. Музиканти изпълниха песента "Гаунтанамера", а малко момиче произнесе реч, в която отдаде почит към революцията и съпротивата срещу империализма на "янките".

"Ще бъдем като Че", каза то, повтаряйки лозунга, който всички деца в страната научават в училище. Роденият в Аржентина партизанин Ернесто "Че" Гевара е смятан за пример за подражание в Куба.

В миналото честването на годишнината понякога беше използвано за важни политически речи, но откакто Раул Кастро замени по-големия си брат на президентския пост, тази практика престана.