Кристиан Вулф бе избран за президент на Германия
Кристиан Вулф бе избран за президент на Германия / снимка: Reuters

Кристиан Вулф, кандидатът на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, бе избран за президент на Германия, предаде ИТАР-ТАСС.

Премиерът на Долна Саксония бе избран днес от Федералното събрание, конституционен орган, който се свиква специално за избора на държавен глава.

Вулф победи чак на третия кръг, когато за победа се изисква само обикновено мнозинство. Фактът, че кандидатурата му не мина от първо гласуване, бе оценен в Германия като тежък удар за кабинета и Меркел.

На третия тур за 51-годишния Вулф гласуваха 625 души от 1244-ата представители във Федералното събрание, каза председателят на Бундестага Норберт Ламерт. Вулф спечели в надпревара с кандидата на опозицията, бившия източногермански пастор и дисидент Йоахим Гаук, който получи 949 гласа. "Въздържал се" са гласували 121 от представителите в събранието, уточнява Франс прес.

Кандидатката на партия Левите Лук Йохимсен оттегли кандидатурата си преди третия кръг в гласуването, отбелязва ДПА.

При първите два тура се изискваше абсолютно мнозинство, каквото Вулф не успя да получи, въпреки че неговият лагер - християндемократите и либералите - теоретично разполага с общо 644 гласа.

Печелейки третия тур, Вулф става 10-ят федерален президент и първи човек в държавата макар и с до голяма степен церемониални функции.

Преди да стане най-младият германски президент, той трябва да се откаже от поста си на премиер на провинция Долна Саксония.

Вулф заменя на президентския пост Хорст Кьолер, подал на 31 май оставка заради полемиката, предизвикана от спорните му изказвания за военните ангажименти на Германия в чужбина, пише БТА.

Днешните избори се оказаха най-вече политически шамар за Ангела Меркел, чиято управляваща коалиция преживя дълбоки разногласия.

Сегашните избори са третият случай в следвоенната история на Германия, при който президент бива избран на трети тур, отбелязва Ройтерс.