/ Guliver/Getty Images
И дума не може да става руските войски да се изтеглят от Украйна до края на годината, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че за да се постигне мир, трябва да се отчитат реалностите, възникнали след присъединяването на нови области към Русия.

Отличия насред войната: Наградите, които спечели Украйна

"Тези реалности говорят за това, че в Руската федерация се появиха нови субекти и те възникнаха в резултат на референдуми", обясни Песков. Той подчерта, че докато украинските власти не започнат да отчитат това, няма да се постигне напредък към мирното разрешаване на конфликта.

Кремъл счита, че предложените от украинския президент Володимир Зеленски "стъпки към мир“ водят единствено към продължаване на бойните действия.

Песков визира видеообръщение на Зеленски към лидерите от Г-7, отбелязва Ройтерс. Украинският държавен глава поиска от тях да предоставят на Украйна още военна техника, както и да ѝ окажат допълнителна финансова подкрепа и помощ за стабилизирането на енергийната ѝ система. Освен това Зеленски призова лидерите да подкрепят мирно решаване на конфликта, което да започне с изтеглянето на руските войски от Украйна преди Коледа.

Киев и съюзниците му от Запада не признаха легитимността на референдумите, споменати от Песков, които се състояха в четири области в Южна и Източна Украйна, частично окупирани от руските сили.

Financial Times обяви Зеленски за личност на годината

Москва казва, че не вижда готовност за преговори от страна на Украйна и Запада, който не спира ѝ доставя оръжия. Руските власти отхвърлиха обвиненията, че изказванията им за активизиране на дипломацията са просто опит да спечелят време и да прегрупират изтощените си войски.
БТА