Поразената пекарна в Лисичанк
Поразената пекарна в Лисичанк / БГНЕС
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Киев в извършването на "чудовищно терористично нападение" срещу пекарна в град Лисичанск, намиращ се в окупираната източна част на Украйна, предадоха световните агенции.

Според Русия при нападението са били убити най-малко 28 души, отбелязва Ройтерс.

Песков обвини Украйна, че "продължава ударите си срещу гражданска инфраструктура"."Броят на жертвите също е доказателство за чудовищността на това нападение", добави той.

Действията на руската армия в Украйна ще продължат, за да попречат да се достигне до нови жертви, подчерта говорителят.

В събота руските власти обвиниха Киев в нанасянето на удар срещу пекарна в Лисичанск. За момента украинските власти не са реагирали на тези обвинения, отбелязва Франс прес.

Съдът на ООН се съгласи да разгледа част от делото за геноцид между Украйна и Русия

Говорителят на Кремъл заяви още, че идеята за създаване на европейски сили за отбрана, но идеята не е нова и дебатът по нея се подновява периодично. Русия следи внимателно тези обсъждания, но за момента европейците се придържат към подходи, базирани на НАТО, отбеляза той.

Лисичанск пекарна
БГНЕС

Освен това Песков предупреди Запада, че всеки опит за използване на замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна ще бъде незаконен и ще подкопае цялата световна икономическа система. По-рано агенция Блумбърг съобщи, че страните от Г-7 обмислят да използват замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна.

Москва е готова да оспори подобни действия по съдебен ред, предупреди Песков.
 
Говорителят на Кремъл отказа да съобщи дали руският президент Владимир Путин ще даде интервю на американския журналист Тъкър Карлсън. "Нямаме какво да съобщим по отношение на интервютата на президента за чуждестранни медии", отбеляза той.
Асен Георгиев/БТА