/ БТА
Тя е млада, красива, а огнените й коси пленяват погледите. Родена е в Харков, днешна Украйна. Анна Василиевна Кушченко (известна още като Анна Чапман) е бивш руски „спящ“ агент. През 2010, заедно с още девет души, тя е арестувана в САЩ по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Днес животът на Анна след шпионажа е доходоносен и е във вихъра на модни ревюта, телевизия и бизнес възможности.
 

Анна Чапман
Guliver/Getty Images


През 2000 година тя напуска родината си и заминава за Лондон. Там се омъжва за кратко за британец и взима неговата фамилия. Няколко години по-късно се мести в САЩ и се установява в Ню Йорк, където, официално се занимава с онлайн търговия с недвижими имоти по света. Червенокосата красавица добри има собствена компания.

На 27 юни 2010 г. агенти на Маршалската служба на САЩ арестуват Анна Чапман заедно с още девет души заподозрени като агенти на шпионска мрежа работеща за руската Служба за външно разузнаване. Срещу тях са предявени обвинения в извършване на разузнавателна дейност в полза на чужда държава, а не в шпионаж, тъй като не е установено те да са получили достъп до секретна информация. След като се признават официално за виновни, обвиняемите, включително и Анна, биват разменени срещу четирима руски граждани, трима от които с присъди за шпионаж и излежаващи наказание в Русия.

Тогава Кремъл предаде Сергей Скрипал, руски разузнавач, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и още трима души.

Това се превръща в най-голямата размяна на шпиони след края на Студената война.

Когато се завръща в Москва Анна е посрещната с голямо празненство. Още при пристигането си, тя и нейните колеги спящи агенти се срещнаха с Владимир Путин и според съобщенията са пели заедно патриотични песни. След това много от тях са получили добре платена работа като консултанти в държавни компании, но Чапман е попаднала в полезрението на Кремъл, който иска да я популяризира като "момиче на Бонд" за Путин.
 

Анна Чапман
Guliver/Getty Images


Първоначално тя е назначена за съветник на главния изпълнителен директор на руска банка, получавайки подкрепа „за своя културологичен проект, свързан с усвояването на космическото пространство“. Но оттогава насам е била модел на модния подиум, моден дизайнер, телевизионна водеща и предприемач. Днес Анна се радва на собствено токшоу, носещо двусмисленото име "Тайните на Чапман".