/ Gettyimages
Кралят на Швеция обяви, че изважда петима свои внуци от кралския двор, пише Евронюз.

Принц Александър, принц Габриел, принцеса Леонора, принц Николас и принцеса Адриен вече няма да имат официални задължения от името на шведската корона. Те запазват титлите си на графове и графини.

Шведската принцеса Маделин пише детска книга

Крал Карл XVI Густав обяви промените с цел ясно да се прави разлика между тези членове на кралския двор, които официално представляват короната и тези благородници, които са само част от кралското семейство.

7-годишната принцеса Естеле и 3-годишният принц Оскар, които са деца на наследницата на престола Виктория Шведска и съпруга й, принц Даниел, остават представители на короната в официални събития.

Шведска принцеса ще се премести в САЩ

Управлението на 73-годишният Карл XVI Густав е белязано от големи промени в статута на шведската корона. Малко след като той се качва на трона преди 46 години, Швеция отнема на монарха редица правомощия, като назначаването на министър-председателя, подписването на закони, за да влязат в сила и статута му на главнокомандващ на армията.

Кръстиха очарователната малка принцеса на Швеция (СНИМКИ)

През 1980 г. е въведена промяна и по отношение на правата на принцесите да се качват на престола.

Карл XVI Густав е крал, защото е единственото момче в семейството на своите родители и се качва на престола, въпреки че е най-малкото дете във фамилията.

Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия

Според новите правила, престола се наследява от най-голямото дете на краля, независимо от пола му. Така Виктория Шведска ще стане първата жена, възползвала се от промяната на правилата на наследяване, когато замени баща си на престола.
БГНЕС